ИН
октомври 2014
П В С Ч П С Н
« май    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Категории
  • Търси

ИНДОНЕЗИЯ

Индонезия е невероятен и екзотичен свят, в който са събрани могъщи вулкани, гъсти екваториални гори и множество култури. В тази страна, разпростряла се върху 17 508 острова има 128 действащи вулкана, повече от където и да е по света. Между островите Суматра и Ява е разположен остров Кракатау, на който се издига едноименния вулкан, чието изригване през 1883г. е една от най-големите природни катастрофи в човешката история (виж по-долу *остров Кракатау). На малкият остров Сумбава пък се намира вулканът Тамбора, който през 1815г. изхвърля най-голямото количество вулканични материали — 117куб.км., при което се отделило огромно количество енергия. Количеството вулканични материали, изхвърлено при изригването на Тамбора е толкова голямо, че би покрило страна с големината на Гърция (131хил.кв.км.) с пласт, дебел 1 метър. Това изригване било свръхмащабно — температурата на Земята се понижила и през 1815г. в Европа настъпил глад, заради слабата реколта, вследствие от по-ниските температури.
Явански носорог
Морски охлюв в Национален парк Комодо

Индонезия е една от страните с най-голямо биоразнообразие в света. Това се дължи на факта, че страната е разположена около екватора, в зоната на дъждовните екваториални гори и че е разпололожена на 2 биогеографски ареала — азиатски и австралийско-папуаски. Поради това на западните острови се срещат азиатски растения и животни, а в източните-растения и животни, типични за Австралия и Нова Гвинея.

Поради тази особеност, Индонезия се дели на 3 биогеографски региона — Сундаланд (обхващащ Борнео, Суматра, Ява, Бали и околните острови) с типично азиатска флора и фауна; Уоласеа (Сулавеси, Молукските острови и островите източно от Бали) представена от много ендемити и смесена флора и фауна и Нова Гвинея, с типично австралийско-папуаски растителен и животински свят. Много от тези растения и животни все още не са известни на науката. Индонезия държи рекорд по брой на видовете орхидеи — 270 рода с над 10 500 вида, а също и по брой на хищните растения, сред които най-многобройни са непентесите. Те са насекомоядни, но някои видове, като Nepentes rajah и Nepentes rafflesiana изяждат и дребни птици. Друг типичен представител е рафлезията, растението с най-големите цветове в света — с диаметър 100см и тегло над 12кг. Дърветата достигат височина 60-90 метра. Това са най-високите и най-стари тропични гори в света. Разнообразието сред животните също е огромно — тук е домът на суматренският и яванският тигри, носорози, слонове, леопарди, орангутани, гибони, диви биволи, мунтжак (лаещ елен) и др. Изключително богат е светът на птиците, представен от над 2300 вида — от пъстри папагали, райски птици, птици-носорози до огромния филипински орел. Много разнообразен е и светът на влечугите, най-типични от които са комодският варан(най-големия гущер в света, достигащ дължина 4 метра), соленоводен крокодил (най-големия в света — дълъг 7 метра и тежащ над 1000 кг.), кралска кобра (най-голямата отровна змия, дълга 6 метра), а също и този на жабите и другите земноводни. Индонезия е и дом на колосален брой насекоми и големи тропически отровни паяци и стоножки.


Pomore.eu е запазена търговска марка на туристическа агенция"Ревери" ЕООД. Ние сме основен представител за Северното и Южно Черноморие на Бългериан Хидрофойл,  единственият морски превозвач на българското Черноморие - ПЛАВАНЕ С КОМЕТИ. Освен морските ни атракции ние  предлагаме евтини самолетни билети до  всяка точка на света.Оперираме с чартърни линии от и до Москва, Англия/Шотландия (Лондон, Белфаст, Бирмингам, Бристол, Кардиф, Гласгоу, Манчестър, Ню Касъл)  и Германия (Дрезден, Бремен,Франкфурт,Лайпциг,Берлин,Дюселдорф). Освен чартърните линии ние следим всички промоционални тарифи на редовните полети до всяка една точка на света и се опитваме да задоволим нуждите ви спрямо тарифа и условия по тях!
За всички вас, които не обичат да пътуват организирано ви даваме съвети, оформяме ви визи , хотел, трансфер, застраховка и всичката необходима информация по вашето пътуване, за да се чувствате защитени и сигурни!
Pomore. eu- най-изгодният online туристически пътеводител по море, по море,по въздух и по суша, залагайки на online резервационна система и висококачествено обслужване. Доверете  ни се - вашето пътуване и спокоен престой са наша грижа.